Opis forum
Strony: 1
....... witam
Chcialbym poruszyc temat trasy do miejsca docelowego (rozumie ze nadal tym miejsem jest Pekin choc jesli wyloduje na Spitsbergenie a bedzie dostatecznie wrazen nie bede zły ... ) nie wiem czy nie palne czegos ale odnoslem wrazenie ze mamy do wyboru tylko jedno z tych miejsc , chcialbym poznac wasze opinie ! ..... bo z Chin to i do Seulu wiem wiem czas pieniadze pozdrawiam
czy moze jeszcze inaczej Koto cos gdzies proponowal wysiasc w polowie trasy koleja hmmm
Ułan Bator wygląda ciekawie, miasto położone nad rzeką i w górach 1350mn.p.m., ale z tego co widzę dalej to takie zwykłe blokowisko, ale to też będzie egzotyką- gdzieś tysiące kilometrów w głąb Azji zobaczyć takie Tychy
Ja nadal obstaje przy Ułan Bator. Masz jakiś konkretny argument za Władywostokiem czy tak tylko mącisz??
A co do spontanicznych przesiadek to czuję się w obowiązku, moi drodzy towarzysze, aby sprowadzić was na ziemię. Otóż jakbyście się jeszcze nie zorientowali to miejsca w kolei transsyberyjskiej są rezerwowane a co za tym idzie - spontaniczna wysiadka zaowocuje poszukiwaniami kasy biletowej na jakimś zadupiu w sercu tajgi i tundry i nadzieja na to że znajdzie się jeszcze kilka miejscówek... Niniejszym oświadczam więc że jestem za sztywnym planem - jego ryzami ma być rozkład jazdy środków transportu które porezerwujemy - pomiędzy odjazdami/przyjazdami możemy robić co chcemy - tu nawet nie mamy wyjścia, bo nie sądzę byśmy byli w stanie zaplanować każdy nasz krok w tak dalekich i i obcych stronach.
Nowy użytkownik
Nie rozumiem pytania być może ustaliliście juz jakieś wstepne szczegóły jeśli tak to się podzielcie.
Mniemam, ze chodzi tu o pierwsze miejsce docelowe dla mnie im bliżej Chin tym lepiej. Popieram tu zdanie świetosza "Trzymać się planu jak najdalej się da". Dla mnie pociąg z polski do Moskwy, Z Moskwy do Ułan Bator, z Ułan Bator do Pekinu, niech sie dzieje wola niebios to układ idealny
Kocie zdecyduj się - najpierw obstajesz za Ułan-Batorem a teraz za Władywostokiem. Ponieważ jednak nikt nie pokusił się o jakieś argumenty stanowiące o wyższości Władywostoku nad stolicą Mongolii więc naświetlę wam jak ja to widzę: Oczywiście uważam że każda wiocha na tej trasie jest warta zobaczenia co nie znaczy że każdą możemy zwiedzić.
Słynny Władywostok - ile razy próbuję znaleźć jakieś ciekawe zdjęcia z tego miasta to znajduję albo zdjęcia niezwykle urokliwego dworca kolejowego, portu lub blokowisk i śmiem twierdzić że jeśli chodzi o podobieństwo do Tychów to właśnie to miasto jest im bliższe - w końcu przez długie lata było pod "opieką" tych samych trendów architektonicznych co nasze poczciwe polskie osiedla. Zapewne w samym centrum znajduje się mnóstwo perełek, kamiennic, pomników ale mnie osobiście to zupełnie nie jara, powiem więcej - jeśli zależałoby mi na zwiedzaniu zabytków to ciachnąłbym w pare dni jakąś europejską stolicę...
Ułan Bator chciałbym zobaczyć, ponieważ prezentuje on coś zgoła odmiennego niż znane nam miasta, chociażby ze względu na osiedla namiotów zamieszkiwanych przez migrujący lud mongolski. Bez względu na to jak obskurną ma opinię to jednak poziom jego egzotyki w moim mniemaniu przewyższa nawet Moskwę, nie wspominają już o miastach składających się z niezwykłego dworca i najzwyczajniejszego w świecie portu.
Rzekłem.
Źle zostałem zrozumiany, to że napisałem coś o Ułan Bator nie oznaczało, że za nim obstawałem.
Z pewnością oba miasta będą ciekawe a o tych ludach mongolskich mieszkających w namiotach- brzmi bardzo ciekawie. A co z drogą powrotną z Pekinu? Samolot czy kolej?
Władywostok kusi mnie też z perspektywy geograficznej- to byłoby najdalej wysunięte miejsce wyprawy.
No rzeczywiście położenie geograficzne Władywostoku robi wrażenie tyle nie jestem pewien czy warto. Bilet na odcinek Moskwa-Władywostok jest dwukrotnie droższy niż Moskwa-Ułan-Bator. Pewnie że nas stać - ale czy warto?
czesc w sumie powinienem wiecej pisac tu,forum w tym celu zostalo stworzone a ja tymczasem odnosnie tego tematu zamienilem kilka zdan z Kotem przez tel .. heh no poprawie sie a przynajmniej postaram sie byc bardziej rzeczowy nie bedzie sie nikt irytowal,co do tematu to w zwiazku z tym ze jestem ostatnio zabiegany (pewno jak kazdy z nas) nie doczytalem o kosztach dotarcia do Wlady... jesli prawda jest iz "Bilet na odcinek Moskwa-Władywostok jest dwukrotnie droższy niż Moskwa-Ułan-Bator" to przesadza sprawe wolalbym te pieniadze wydac na podroz w głab Chin a i Ułan Bator dostarczy nam pewno nie mała porcje wrazen jak dla mnie po temacie .
pozdrawiam
Strony: 1