Opis forum
No więc może ja zacznę. Będzie o Moskwie czyli:
1- Jak tam dojechać
2- Ile (i czy wogóle) się tam zatrzymywać
Co to dojazdu, to moim skromnym zdaniem w tym przypadku nie specjalnie jest sens ładować się w samolot. Z tego co wiem jest to jakieś 20 godzin w pociągu, więc do przeżycia, a tanie linie tam raczej nie kursują. Poza tym z samolotem to jest tak, że dodatkowo i tak sporo czasu traci się na lotniskach, które zwykle są na obrzeżach. Jeśli więc dodać ten czas w terminalach a potem przedostawaniu się na dworzec, myślę że pociąg nie wypada aż tak niekorzystnie.
Ciężko strasznie o jakieś sensowne poradniki w necie na temat poruszania się po tym kolosie, ale idealnie by było conieco tam zobaczyć, chociażby w biegu, na walizkach tzn wbić się w słynne moskiewskie metro i cyknąć sobie fotkę na placu czerwonym - oczywiście bez przesadnej turystyki typu oglądanie domu Dostojewskiego albo superwych muzeów.
Czekam na Wasze ustosunkowanie się do tego wywodu.
Poruszanie się po Moskwie nie jest specjalnie trudne - przynajmniej w opisie. Jest metro, są taksówki i coś na styl stopa - czyli zatrzymujesz kogokolwiek i jedziesz z tą osobą płacąc jej stosunkowo niewiele. Przeszukam archiwa to i wstawie linki do opisów wypraw
zaczne tak:
http://www.bezdroza.com/?page=shop/flyp … 2663&popup
(pewnie można poszukać na emule)
Co do dojazdu do Moskwy - też uważam, że dojazd pociągiem jest lepszy - po pierwsze, że jest, a po drugie dużo łatwiej jest przesiąść się na transsyberyjkę.
--- (kilka godzin później)
Od mojego dobrego kolegi Bedka dostałem właśnie linka do opisu wyprawy jego brata z 2006 roku. Nic tylko czytać i uczyć się!
http://www.kierunekorient.ovh.org/
pociąg jak najbardziej, już po 8 godzinach jazdy na wschód zaczną występować wyraźne zmiany krajobrazu i świadomości, a pociąg będzie jechał dalej.
Co do Moskwy to na pewno warto spędzić tam choć jedną noc. Np warte do zobaczenia będzie muzeum sztuki cerkiewnej...
Czekam na opinie odnośnie zakresu "spontana" na jakiego będziemy mogli sobie pozwolić w trakcie podróży. Czy trzymamy się twardo planu czy jesteśmy elastyczni i w jakim stopniu?
Kto z was zna rosyjski w stopniu komunikatywnym?
Ostatnio edytowany przez kocury (2008-01-13 09:42:04)
Miało być o Moskwie do diaska! Jak ja nie cierpię off-topów... poczekamy jeszcze na opinie rafy - najgorętszego zwolennika dolatywania ale myślę że stanie na kolei.
Wiem czego nie wiecie ale nadal nie wiem ile czasu chcielibyście w Moskwie spędzić, co zobaczyć itp...
... jak dla mnie,,, to mozna jechac pociagiem do moskwy nie bede sie upieral , a co do samej moskwy to jak najbardziej chwile tam zostac i posmakowac tamtejszych (nie chodzi mi o kobiety) klimatow pozwiedzac jak najbardziej .. jeden dwa dni
Nowy użytkownik
Pociągiem sądzę bedzie najtaniej a w Moskwie jak najkrócej.
Święty offtopów nie cierpi ja wrecz przeciwnie, nie wiem czy nasze oczekiwania i cele sa na dzień dzisiejszy komplementarne, dla mnie najistotniejszym elementem jest kraina za wielkim murem reszta ma dla mnie znaczenie drugorzedne.